Info

Verschillende materiaalsoorten

Papiersoorten zijn er in verschillende soorten, maten en gewichten. Voor iedere toepassing en uitstraling is een geschikt papiersoort te vinden. Al die verschillende materialen kunnen wel eens voor verwarring zorgen, daarom leggen we in dit artikel kort de drie belangrijkste eigenschappen uit zodat je altijd het juiste papiersoort kiest voor jouw drukwerk!

Uncoated, coated en gesatineerd, say what?

Uncoated papier betekent ongestreken papier. Het papier voelt ruw aan en is geschikt om beschreven te worden. Dit materiaal wordt dan ook veel gebruikt voor briefpapier en enveloppen.

Papier kan zowel enkelzijdig als dubbelzijdig voorzien worden van een coating. Deze coating wordt ook wel strijklaag genoemd, vandaar de term gestreken en ongestreken papier. Door middel van de coating kun je verschillende eigenschappen van het papier, zoals de uitstraling, bedrukbaarheid en de kleur, beïnvloeden. Wanneer het papier meerdere malen gestreken wordt, ontstaat er een extra glanzende papiersoort die zeer geschikt is voor full color afbeeldingen, dit wordt gesatineerd genoemd.

Het verschil tussen coated en uncoated zie je goed. Coated papier voelt gladder en kan glanzen, tenzij je kiest voor mat coated papier. Het uncoated papier glanst niet en voelt ruwer aan, zoals kopieerpapier. Ook blijft op coated papier een druppel inkt liggen, terwijl uncoated papier de inkt juist absorbeert.

Gramsgewicht

Voor veel producten kun je verschillende gramsgewichten papier kiezen. Maar hoe weet je nou wat het juiste materiaal is voor de uitstraling die jij wilt hebben met jouw almanak? Wanneer je bij ons langs komt in Breda kun je door de vele almanakken bladeren die we gemaakt hebben. Hier kun je de verschillende materialen en gramsgewichten zien en voelen, dat maakt het vast en zeker al een stuk duidelijker. Ook kun je ons natuurlijk altijd even bellen of mailen wanneer je hier vragen over hebt. 

Afwerkingen

De meest voorkomende afwerkingen zijn laminaat en laminaat in combinatie met Spot-UV. 

Mat- en glanslaminaat
Laminaat is een een transparante folie die aan één of beide zijdes van het drukwerk wordt aangebracht. Je kunt kiezen tussen een matte of juist een glanzende uitstraling. Het laminaat beschermt het drukwerk tegen beschadigingen en geeft een extra luxe uitstraling.

Spot-UV
Bij een afwerking met spot-uv wordt een bepaald deel van het design afgewerkt met een luxe hoogglansafwerking. Dit gebeurd vaak in combinatie met matlaminaat, zodat het spot-uv nog meer opvalt. Het spot-uv kan aangebracht worden in alle vormen en maten en laat die elementen extra uit het design springen.

Heb je vragen?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen je graag!

 088 33 40 333
 06 38 67 54 45
 info@almanakken.nl

Bezoekadres

Prinsenkade 9a
4811 VB Breda
Nederland

Openbaar vervoer

Op 10 minuten loopafstand
van station Breda centraal