Info

Begrippen

Achterplat

De achterkant van de omslag van een boek wordt het achterplat genoemd.

Afloop

Voordat een boek gedrukt gaat worden, wordt het digitale bestand voorzien van een afloop. De afloop zorgt voor extra ruimte rondom en marge tijdens het snijproces. Door de afloop weten we zeker dat er geen teksten aangesneden worden en dat er geen witte randen rondom de afbeeldingen die de buitenrand van het drukwerk raken zichtbaar worden. Standaard hanteren we een afloop van 3 mm rondom, elementen zoals vlakken, foto’s en lijnen dienen dus 3 mm door te lopen buiten het afgewerkte formaat. 

Afwerken

Alle handelingen die nodig zijn om tot het afgewerkt product te komen nadat een vel gedrukt is.

Binnenwerk

Het deel wat niet tot het omslag en de schutbladen wordt gerekend. Samen met de schutbladen vormt het binnenwerk het boekblok. 

Boekblok

De bladspiegel is de indeling van een pagina, zoals de stand van de zetspiegel op een pagina. De zetspiegel is de ruimte waarin de tekst en afbeeldingen binnen een pagina worden geplaatst. 

CMYK

Het CMYK kleurmodel wordt gebruikt bij full color drukwerk. CMYK staat voor de basiskleuren cyaan, magenta, yellow en key (aanduiding voor zwart). Met deze vier kleuren kun je bijna elke mogelijke kleur maken. De basis voor CMYK is een ondergrond van wit (alle kleuren gecombineerd), zoals een onbedrukt vel papier. 

Diapositief

Witte letters op een zwarte- of gekleurde achtergrond wordt diapositief genoemd.

DPI

De resolutie van een afbeelding wordt gemeten volgens het aantal pixels die zich bevinden in één inch: dit staat bekend als dots per inch of DPI. De resolutie bepaalt de scherpte van een afbeelding. Afbeeldingen in het boek moet een minimale resolutie hebben van 150 DPI. 

Duotoon

Een foto of illustratie die is opgebouwd uit twee kleuren. Dit kan een combinatie van zwart met een kleur of een opbouw uit twee kleuren zijn. 

Foliedruk

Een drukproces waarbij een dunne folie met behulp van een stempel, warmte en hoge druk op het omslag wordt aangebracht.

Garenloos gebrocheerd

Katernen worden vergaard, in de rug gefreesd, gelijmd en met een omslag omtrokken. Hierbij worden geen garen gebruikt en wordt er alleen gebruik gemaakt van lijm.

Genaaid gebrocheerd

Katernen worden aan elkaar genaaid met garen en vormen zo een boekblok. Hier omheen wordt de omslag getrokken. 

Halfmat

Gradatie van satinage (satineren) of gladheid. Bij gestreken papiersoorten wordt dit ook wel ‘silk’ genoemd. 

Hardcover boek

Een hardcover boek is een gebonden boek met een harde kaft. Het omslag wordt gemaakt van grijsbord waar het bedrukte papier op geplakt wordt. Het bedrukte papier wordt vaak voorzien van een matte- of glanzende laminaat ter bescherming. Aan de binnenzijde van de omslag worden schutbladen geplat. Met deze schutbladen wordt het boekblok in het omslag gehangen.

Houtvrij papier

Papier dat gemaakt wordt van boomvezels die met behulp van chemicaliën ontdaan zijn van de stoffen die zorgen voor een snelle veroudering.

ISBN

ISBN staat voor International Standard Book Number. Met een ISBN maak je een uitgave uniek herkenbaar. Met een ISBN wordt de uitgave opgenomen in het assortiment van (online) boekhandels, bibliotheken etc. 

Joboptions

Download onze joboptions en heb gelijk alle voorinstellingen goed staan.

Kapitaalband

Kapitaalband is een stukje stof dat boven- en onderaan een boekblok wordt geplakt. De kapitaalband zorgt voor een luxere uitstraling van het boek.

Karton

Papiersoort met een gramgewicht hoger dan 170 g/m2.

Katern

Gevouwen drukvel van 4, 8, 12, 16, 24 of 32 pagina’s. Meerdere katernen samen vormen het boekblok. 

Laminaat

Het laminaat is een transparante kunststof folie die op het papier wordt aangebracht. Laminaat biedt een duurzame bescherming van het boek. Er is keuze uit verschillende soorten matte- en glanzende laminaat.

Lay-out

De indeling van tekst en illustraties vormen de lay-out van een pagina.

Leeslint

Een leeslint wordt in de rug vastgezet tussen het boekblok en de kaft en maakt het terugvinden van pagina’s makkelijker. 

Marges

Witruimte(n) rondom de zetspiegel van een pagina. Zorg voor een minimale marge van 3 mm (afloop).

MC Papier

MC staat voor Machine Coated. Het MC papier wordt voorzien van een strijklaag waardoor het materiaal geschikt is voor het drukken van nauwkeurige details van zowel tekst als beelden.

Natuurkarton

Effen wit karton uit gebleekte celstof. Dit karton is houtvrij, geschikt om te beschrijven en goed te vouwen.

Omslag

Een omslag bestaat uit grijskarton omplakt met een bekledingsmateriaal

Paperback

Een paperback heeft een slap omslag (dun karton) en wordt ook wel pocket of pocketboek genoemd.

Persvernis

Oxidatief drogende offset vernis laag.

PMS

PMS staat voor Pantone Matching System. De pantone-kleuren zijn geschikt voor drukwerk van 1 tot 4 verschillende kleuren. Iedere kleur binnen het Pantone Matching System heeft een unieke code met de juiste specificaties zodat je bij iedere drukker exact dezelfde kleur krijgt (wanneer het op hetzelfde materiaal wordt gedrukt).

Pregen

Een preeg is een stempel waarmee met warmte en kracht een logo, tekst of afbeelding in het omslag gedrukt kan worden. Dit geeft reliefeffect. 

Prepress

Al het voorbereidende werk, van lay-out tot het maken van de drukplaten, voordat iets gedrukt kan worden.

Resolutie

De resolutie van een afbeelding wordt gemeten volgens het aantal pixels in één inch. Dit staat voor dots per inch of DPI. De resolutie bepaalt de scherpte van een beeld. 

RGB

RGB staat voor de afkorting van rood, groen en blauw. Dit zijn de drie basiskleuren waaruit iedere RGB kleur is opgebouwd. Het RGB kleurmodel is gebaseerd op licht en wordt dus ook enkel gebruikt voor beeldschermen zoals computers, televisies, smartphones en tablets. 

Schoonsnijden

Het schoonsnijden zorgt ervoor dat het boekblok op het gewenste eindformaat wordt gesneden.

Schutblad

Door middel van de schutbladen wordt het binnenwerk aan het omslag verbonden. Wanneer je een boek openslaat is dit de binnenkant van de cover. 

Smoelenboek / ledenlijst

Een smoelenboek laat profielen zien van alle leden van een jaarclub, dispuut, studie- of studentenvereniging. Van elk lid wordt algemene informatie getoond. 

Softcover

Een softcover is een buigzame kaft waarvan de rug gelijmd is. De kaft is een papieren omslag met een laminaatlaag.

Spot UV lak

UV lak is een veredelingslak die all-over of plaatselijk kan worden aangebracht. Door de hoge glans kan een bepaald element worden benadrukt. 

Stramien

Vastgelegde afspraken in een lay-out van een boek. Hierdoor wordt door de vormgever éénheid en samenhang aangebracht. 

Sulfaatkarton

Stevig houtvrij karton, eenzijdig of tweezijdig gestreken. Het sulfaatkarton wordt vaak gebruikt als omslagmateriaal van een softcover.

Template

Een template is een sjabloon met basismaten van het winnenwerk en het omslag van het boek.

Uitlijnen

Zorgen dat alle tekst en plaatsjes op één lijn en haaks staan zodat elementen niet gaan ‘zweven’ in het design.

Voorplat

De voorkant van de omslag van een boek wordt het voorplat genoemd.

Zetspiegel

De ruimte waarin de tekst en afbeeldingen binnen een pagina worden geplaatst.