Info

Hoe moet ik mijn bestanden aanleveren?

Vliegen de grafische termen je rond de oren en snap je er helemaal niet meer van? Deze checklist helpt jou bij het aanleveren van een drukklaar bestand. Met deze checklist bij de hand voorkom jij een hoop aanpassingen en opmaakwerk achteraf. Zoals het spreekwoord luitd: ‘beter voorkomen dan genezen’. 

Check, check, dubbel check: het formaat

Belangrijk! Controleer al bij de opmaak van het bestand of het formaat in het opmaakprogramma overeenkomt met het door jouw bestelde product. Geen idee wat het juiste formaat is? Check het altijd even jouw ordermanager bij Almanakken.nl of neem even contact op met de studio van Almanakken.nl, zij kunnen je zeker op weg helpen! 

Zorg voor afloop en veiligheidsmarge

Ook heel belangrijk! Afloop en veiligheidsmarge zorgen namelijk voor een perfecte afwerking van jouw drukwerk. Afloop is een denkbeeldige rand rondom (boven, onder, links en rechts) het bestand waarin je de achtergrond of afbeeldingen laat doorlopen. Het zorgt ervoor dat je geen witte snijranden krijgt als het papier iets verschuift tijdens het schoonsnijden. Deze 3 mm extra worden dus wel altijd afgesneden. 

De veiligheidsmarge is een denkbeeldige rand binnenin het bestand waarbinnen je de tekst en belangrijke info plaatst. De veiligheidsmarge beschermt jou tegen het (per ongeluk) plaatsen van tekst, belangrijke info of logo pal tegen de rand van het drukwerk. Wanneer je dit wel doet, is er een kans dat dit bij het schoonsnijden meegenomen wordt en dat is natuurlijk geen gezicht. 

Gebruik afbeeldingen met een hoge resolutie

Gebruik je veel afbeeldingen in het bestand? Let dan op de resolutie. De resolutie van een afbeelding wordt bepaald door de DPI (Dots Per Inch: het aantal punten per inch). Alle afbeeldingen bestaan uit super veel kleine puntjes. Zorg ervoor dat de afbeeldingen die je gebruikt een minimale DPI van 150 hebben. Wanneer je afbeeldingen hier niet aan voldoen, zul je dit terug zien in het uiteindelijke resultaat. 

Maak van de tekst lettercontouren

Om een tekst drukklaar te maken dienen de gebruikte lettertypen ingesloten te worden of omgezet te worden naar lettercontouren, ofwel ‘outlines’. Waarom? De lettercontouren voorkomen dat de tekst verspringt of verandert qua lettertype. De aangeleverde bestanden gaan via de Macs van onze studio naar de productie. Mochten zij net niet dat gebruikte letterype op hun Mac hebben staan, krijg je een totaal ander resultaat. Niet de bedoeling lijkt ons. 

Exporteren maar!

Exporteer het bestand in het opmaakprogramma altijd als .PDF document en kies bij de voorinstellingen Adobe PDF voor PDF/X1a:2001. Met deze voorinstellingen weet je zeker dat wij jouw drukklaar bestand kunnen verwerken en alle instellingen gelijk goed staan. Download de joboptions.

Bestand aanleveren

Het uiteindelijke bestand lever je super eenvoudig aan met de volgende wetransferlink: 
Mocht het toch niet lukken? Neem dan even contact met ons op! 

Heb je vragen?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen je graag!

 088 33 40 333
 06 38 67 54 45
 info@almanakken.nl

Bezoekadres

Prinsenkade 9a
4811 VB Breda
Nederland

Openbaar vervoer

Op 10 minuten loopafstand
van station Breda centraal