Info

De opbouw van een almanak

Met een mooi kwalitatief boek maak je natuurlijk altijd indruk. We leggen je uit hoe een boek nou eigenlijk in elkaar zit en waar je rekening mee moet houden. 

Omslag

Almanakken worden meestal gemaakt met een hardcover omslag. Dit is een harde omslag gemaakt van grijskarton omplakt met een bekledingsmateriaal. Dit bekledingsmateriaal kan bestaan uit gewoon papier met een mat- of glanslaminaat maar je kunt hierbij ook voor iets totaal anders gaan. Denk bijvoorbeeld aan kunstleer, linnen, suède of nep bont. Maak het zo gek als je zelf wilt! 

Het is ook mogelijk om voor een softcover omslag te gaan. Dit is een buigzame cover, geproduceerd van 240 grs sulfaatkarton, vaak voorzien van een mat- of glanslaminaat ter bescherming van het boek. In tegenstelling tot een hardcover boek bevat een softcover boek geen schutbladen. Schut-watte zal je wel denken? We leggen je hier onder uit wat schutbladen zijn. 

Hoe dik de rug van het boek wordt, is afhankelijk van de materiaalkeuze en natuurlijk het aantal pagina’s. Wanneer dat allemaal duidelijk is, zullen wij samen met jullie de rugdikte bepalen en een template maken voor het opmaken van de omslag van het boek.

Schutblad

Schutbladen zijn de stevige 4 pagina’s aan het begin en het einde van het boek. Bij hardcover boeken worden schutbladen gebruikt om het binnenwerk aan de cover vast te zetten. De schutbladen kun je laten bedrukken met een eigen design maar natuurlijk kun je ze ook blanco laten. 

Binnenwerk

Na het voorste schutblad komt het binnenwerk. Het binnenwerk begint op de rechterpagina en eindigt op de linker pagina. Hierdoor zijn alle linker pagina’s de even pagina’s en alle rechterpagina’s de oneven pagina’s. 

Wanneer het binnenwerk van de almanak gedrukt gaat worden, staan de pagina’s in een vaste volgorde op een drukvel. Het binnenwerk van een almanak wordt opgebouwd uit katernen. Een katern is een gevouwen drukvel van veelal 16 of 32 pagina’s. Het drukvel wordt uiteindelijk zo gevouwen dat je de juiste paginavolgorde krijgt. 

Extra opties

Je kunt verschillende extra opties toevoegen om jouw almanak zo speciaal mogelijk te maken. Zo kun je bijvoorbeeld een leeslint toevoegen; een leeslint is een bladwijzer in de vorm van een smal zijden lint dat aan de kop van het boek bevestigd wordt. Ook kun je kiezen voor verschillende kleuren kapitaalbandjes. Een kapitaalbandje is een stukje stof dat boven- en onderaan een boekblok wordt geplakt. De kapitaalband zorgt voor een luxere uitstraling van het boek. De kapitaalbandjes zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en kleuren. 

Om de almanak een extra luxe uitstraling te geven kun je ook voor een slipcase gaan. Een slipcase is een stevige hoes waar je de almanak in kunt opbergen en geeft een echte chique uitstraling aan het geheel. Ook de slipcase kun je met verschillende materialen omplakken. 

Heb je vragen?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen je graag!

 088 33 40 333
 06 38 67 54 45
 info@almanakken.nl

Bezoekadres

Prinsenkade 9a
4811 VB Breda
Nederland

Openbaar vervoer

Op 10 minuten loopafstand
van station Breda centraal