Info

Afloop, wat is dat eigenlijk?

Afloop. Letterlijk betekent het ‘het gedeelte van de illustratie dat buiten het afdrukkader valt, of buiten het snijgebied en de snijtekens’. Bij het opmaken van de almanak dien je rekening te houden met verschillende opmaakinstructies. Één daarvan is de afloop, maar wat houdt afloop nou precies in? We leggen het je hier uit. 

Misschien heb jij nog nooit eerder van het woord ‘afloop’ gehoord. Of heb je er nooit bij stilgestaan wat ‘afloop’ in de drukkerswereld nou precies betekent. Het drukwerk wordt eerst op grote vellen geprint inclusief de 3 mm afloop rondom waarin de afbeelding of achtergrond doorloopt. Het afdrukkader van jouw bestand wordt gedefinieerd door de snijtekens op de vellen (snijtekens worden geplaatst op het door jou bestelde formaat). Daarna gaat jouw drukwerk de snijmachine in en wordt het ‘schoongesneden’. Dit betekent dat alle snijtekens, afloop en overig papier eraf wordt gesneden naar het gewenste formaat. Ter illustratie:

 

Waarom dan?

Natuurlijk wil jij nu weten waarom dat deze afloop nodig is, want de machines snijden toch gewoon langs de lijntjes van het ontwerp? Ja, dat klopt! Maar jouw drukwerk wordt met een enorme kracht schoongesneden door de snijmachine en het papier kan daardoor nog wel eens verschuiven. Deze verschuiving is uiteraard minimaal en komt niet altijd voor, maar stel dat… Dan zijn daar de 3 mm afloop rondom jouw bestand die zorgen dat er geen witte rand ontstaat. Wat als we geen afloop hanteren? Als de papiervellen waarop jouw ontwerp is geprint ook maar iets of wat verschuiven in de snijmachine, dan is er bij iedere 0,0001 cm verschuiving gelijk een witte rand zichtbaar van het papier.

Hoe zorg ik voor afloop?

Professionele opmaakprogramma’s van Adobe hebben de voorinstellingen voor het toevoegen van afloop opgenomen. Afloop wordt in de Engelse versie van Adobe ook wel ‘bleeds’ genoemd. Bij het aanmaken van een nieuw bestand in Adobe InDesign kun je de afloop van jouw document instellen. Voer bij het afloopgebied zowel voor boven en onder als binnen en buiten 3 mm in. Zo ontstaat er een (denkbeeldige) rand rondom het document. Laat de afbeeldingen of achtergronden doorlopen tot de rand van het afloopgebied. Plaats nooit tekst, belangrijke info, iconen of een logo in het afloopgebied of pal langs de rand van het document. Klaar met het opmaken? Let nog even op bij het exporteren van het PDF-bestand. Vink altijd onder het kopje ‘Tekens en afloopgebied’ aan dat je de afloopinstellingen van het document wilt gebruiken. Voilà, exporteren maar!

Help!

Kom je er toch niet helemaal uit met het toevoegen van afloop aan het document? Neem gerust contact met ons op want we helpen je graag. 

Heb je vragen?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen je graag!

 088 33 40 333
 06 38 67 54 45
 info@almanakken.nl

Bezoekadres

Prinsenkade 9a
4811 VB Breda
Nederland

Openbaar vervoer

Op 10 minuten loopafstand
van station Breda centraal